Прясна консумация
Картофите за домашна /прясна/ консумация могат да бъдат пакетирани по много начини. Например, в следните видове опаковки:
Материали за пакетиране
Освен, привлекателността на опаковачния материал, опаковката дава и предимството, че предлага допълнителна информация чрез текстове, картинки, търговски марки и др. Такава информацията може да включва:
Промишлено преработване
Мащабът при преработването на картофите е доста различен от индивидуалните домакински покупки на картофи за консумация. Преработващите индустрии са широко мащабни предприятия с фирми опериращи на международния пазар и световно известни търговски марки. Размерът на преработвателната промишленост се характеризира с:
Продукти на преработвателната промишленост
Преработващата промишленост има два типа продукти:
Продуктовата листа за консумация от хората е голяма. Тя варира от пържени картофки /пресни или дълбоко-замразени/, до различни видове чипс и пюрета. Размерът и видът на опаковката им се използват за съответната търговска марка, съставките и рецептурите.
Продуктовата листа за други пазари включва главно картофеното нишесте. Много са продуктите, за които нишестето е основната суровина. Картофеното нишесте се използва в голям брой хранителни стоки, в текстилната, хартиената и в петроло добивната промишленост. Нормално пакетирането на картофеното нишесте става в малки /напр. 1 килограм/ пакети, в 25 кг чували или като обемен артикул, пренасян на партиди по 20 тона.