ПРОВЕНТО, семена картофи
 

ПРОВЕНТО, семена картофи

Провенто е средноранен сорт картофи. Образува клубени с кръгло овална форма, плитки очи, жълт цвят на кожицата и светложълт на месото. Размерите на клубените са средни до едри, изравнени, а броя им в едно гнездо е доста висок. Растенията са със среден до висок хабитус, с големи зелени листа и бели цветове. Поради това, че Провенто образува голям брой стъбла и залага много бройки от един клубен се препоръчва да се засажда на малко по-голямо разстояние в реда.Този сорт картофи е подходящ за отглеждане на всички типове почви, но изисква засаждането да става в добре затоплени почви. Понася отглеждане и върху по-тежки почви.

 

Притежава отличен външен вид и отлични потребителски качества. Това е сорт с високо съдържание на сухо вещество в клубените. Овалната форма на клубените, светложълтото им месо, което не потъмнява след готвене го правят много подходящ за приготвянето на салати и пюрета. Предназначен е за прясна консумация, както и за консумация след съхранение. Като цяло е много устойчив на вирусни болести и дава много висок добив.

 

Отглеждане: Препоръчва се темпериране или рътене на материала три седмици преди засаждане. Разстоянията на засаждане за фракция 35/55 мм са 33-35 см в редовете, а междуредията на  75 см. При прибиране на реколтата трябва да се има в предвид, че Провенто е чувствителен на вътрешни натъртвания и механични повреди за това трябва да се манипулира внимателно по време на изваждане.

 

Торене: Изисква по-малко азот от стандарта, а за да се избегнат вътрешни натъртвания и механични повреди е необходимо да се завишат дозите на калия.

 

Складиране: Има добра съхраняемост.

 

Устойчивост:

"Y"-вирус много добра
Листно завиване много добра
Нематода не е устойчив
Рак устойчив /Fysio 1, 6/
Краста добра
Фузариум  слабо възприемчив
Ервиния добра
Мана по храста добра
Мана по клубените много добра
Зенкор добра

 

« Назад към пълния списък
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria