АЛМЕРА, семена картофи
 

АЛМЕРА, семена картофи

Алмера е средноранен сорт картофи. Образува овално продълговати клубени с плитки очи, жълт цвят на кожицата и светложълт на месото. Дава едри и изравнени клубени, като броят им в едно гнездо е среден.  Развива растение със среден до висок хабитус и червено виолетови цветове. Предназначен е за прясна консумация. Семе Алмера осигурява висок добив, гладката кожица, формата, цвета и отличните кухненски качества правят този сорт много атрактивен. Има ниско съдържание на  сухо вещество. Пригоден е за отглеждане върху всички почвени типове и всички райони в страната.

 

ОТГЛЕЖДАНЕ:  Не е задължително да се засажда рътен посадъчен материал, но температурата на почвата на 10 см дълбочина да е 10°С. Препоръчителните разстояния на засаждане за клубени с размери 35/55 мм е 32 см вътрередово и 75 см междуредово. Алмера е сорт, който има по-забавен растеж, като цяло растението е по-нежно, крехко, но с напредване на сезона изпълва клубените много бързо. Тези особености на сорта налагат внимателно да се проследяват фазите му развитие и да се прилагат своевременно  вегатационните мероприятия (предпазване от болести и неприятели, поливки и т.н). Предвид бързото нарастване на клубените в последните етапи да се внимава с качеството на поливките, за да се избегне нацепването на клубените.

  

ТОРЕНЕ: Препоръката е за по-малки дози азот от стандарта. По-добре е количествата му да се компенсират с листните торове.

 

СКЛАДИРАНЕ: Алмера има къс период на покой, което я прави неудобна за по-дълго съхранение. Необходимо е бързо просушаване на клубените преди съхранение.

 

УСТОЙЧИВОСТ:

"Y"-вирус добра
Листно завиване добра
Нематода устойчив /Ro 1,4/
Рак  устойчив /Fysio 1/
Краста  средна
Фузариум добра
Ервиния слабо възприемчив
Мана по храста умерена
Мана по клубените умерена
Зенкор добра
« Назад към пълния списък
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria