АРИНДА, семена картофи
 

АРИНДА, семена картофи

Ариндата е ранен до средноранен сорт картофи. Образува клубени с продълговато овална форма, плитки очи, жълт цвят на кожицата и светложълт на месото. Високодобивен сорт, дава едри по размер клубени, а броят им в едно гнездо е среден. Развива растение със среден хабитус, с едри зелени до светлозелени листа и бели цветове.

 

Аринда притежава отлични кухненски качества. Предназначен за прясна консумация. Приятната му форма и добрите вкусови качества правят този сорт много популярен.

 

Семе Аринда, картофи е подходящ за отглеждане на по-леки почви, където позволява по-ранно засаждане. Има много добра устойчивост на високи температури и засушаване.

 

Препоръчва се обезлистване на посева около 14 дни преди изваждане, за да се заздрави кожицата, която е нежна и трябва внимателно да се манипулира при изваждане. Високодобивен сорт. Продълговатата му форма е предимство за площи, където има сляпо куче.

 

ОТГЛЕЖДАНЕПрепоръчва се преди засаждане посевния материал да се темперира и леко да се събудят кълновете. Задължително температурата на почвата на 10 см дълбочина да е 10°С. Изисква вътрередовите разстояния да са 30 - 32 см и междуредия – 75 см  за фракция 35/55 мм

 

ТОРЕНЕ: Азота може да е по-малко от стандарта.

 

СКЛАДИРАНЕ: Има слаба съхраняемост и трябва да се реализира рано.

 

 УСТОЙЧИВОСТ:

"Y"-вирус доста добра
Листно завиване доста добра
Нематода устойчив /Ro 1, 4/
Краста доста добра
Фузариум добра
Ервиния добра
Мана по храста доста добра
Мана по клубените добра
Зенкор доста добра

          

« Назад към пълния списък
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria