АРНОВА, семена картофи
 

АРНОВА, семена картофи

Арнова е средно ранен холандски сорт картофи. Образува клубени с овално продълговата форма, плитки очи, жълта кожица и светло жълто месо. Дава едри по размер клубени, а броят им в едно гнездо е среден.

 

Развива растение с висок хабитус, с големи зелени до светло зелени листа и бели цветове. Има мощно стъбло и коренова система. Сортът притежава отлични кухненски качества. Гладката кожица, овално продълговатата форма, високия добив и отличните вкусови качества го правят много предпочитан сорт.

 

Подходящ за отглеждане на всички почвени типове. При прибирането му трябва да се има в предвид, че е податлив на натъртване. Има кратък период на покой. Арнова е с ускорена динамика на клубенообразуване и много подходящ сорт картофи за получаване на високи добиви.

 

ОТГЛЕЖДАНЕ: Арнова се нуждае от темпериране преди засаждане, защото иначе дава малък брой клубени. Трябва да се загърля добре, за да се избегне позеленяване на много едрите клубени.

Засаждане – за фракция 35/55 мм разстояние вътрередово 32 см и междуредие 75 см. (40 000 растения на хектар).

При прибирането му трябва да се има в предвид, че е податлив на натъртване и кожицата трябва да е добре узряла преди прибиране.

 

ТОРЕНЕ: Азотното съдържание се препоръчва да е по-ниско от обикновенно. Приложена част от него по време на клубенообразуването действа стимулиращо на бройките клубени.

 

СКЛАДИРАНЕ: Арнова има умерен период на покой и е най-подходяща за бързи продажби.

 

УСТОЙЧИВОСТ:

"Y"-вирус доста добра
Листно завиване добра
Нематода устойчив /Ro 1, 4/
Краста средна
Фузариум добра
Ервиния слабо възприемчив
Мана по храста доста добра
Мана по клубените доста добра
Зенкор доста добра

 

« Назад към пълния списък
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria