ФОНТАНЕ, семена картофи
 

ФОНТАНЕ, семена картофи

Фонтане е средно късен сорт картофи подходящ за различни цели с жълта кожица и жълт цвят на месото. Клубените са овални до продълговато овални, често доста едри с плитки очи. Броят на клубените е среден и доста еднакви по размер. Притежава много добри вкусови качества, брашнест тип и има високо съдържание на сухо вещество. Фонтане е много подходящ за преработка (бланширани картофи и чипс) и също така заради високото сухо вещество е много подходящ за сушене. Податлив е на обикновенна краста, но може да се отглежда на всички видове почва. Началното развитие на листната маса е бавно, по-нататък ускорява развитието си и добре "покрива" редовете. Добива е много добър.

 

ОТГЛЕЖДАНЕ: Рътенето на картофените семена не е задължително. Препоръчителните разстояния на засаждане за клубени с размери 35/55 мм е 32 см вътрередово и 75 см междуредово.

Използването на Зенкор често дава обезцветяване на листата, но рядко намаляване на добива.

Фонтане е средно чувствителен на натъртване и черни петна.

 

ТОРЕНЕ: Понася добре по-обилно торене с Азот. По-високи дози на Калий допринася за намаляване на съдържанието сухо вещество и чувствителноста на черни петна.

 

СКЛАДИРАНЕ: Фонтане има дълъг период на покой и може да се съхранява за дълъг период при 7о С. Инхибиторите на покълването могат да имат негативен ефкт върху кожицата.

 

УСТОЙЧИВОСТ:

"Y" вирус много добра
Листно завиване средна
Нематода устойчив /Ro1, 4/
Рак устойчив /Fysio 1, 6/
Краста средна
Мана по храста средна
Мана по клубените доста добра
Зенкор доста добра
 
« Назад към пълния списък
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria