ИМПАЛА, семена картофи
 

ИМПАЛА, семена картофи

Импалата е от ранен до много ранен сорт. Образува клубени с продълговато овална форма с плитки очи, с светло жълт цвят на кожицата и жълт на месото. Клубените са средни по размер със среден брой в едно гнездо. Развива растения със средно висок хабитус с широки светлозелени листа, които добре покриват междуредията.

 

Клубените са с ниско съдържание на сухо вещество. Привлекателната форма, цвят и изравненост, го правят идеален сорт за продажба в предварително пакетиран вид. Има превъзходни кухненски качества. При сваряване остава твърд, което го прави много подходящ за приготвянето на салати.

 

Той е изключително високодобивен сорт. Подходящ за отглеждане в ранните райони на страната и за всички почвени типове, като на леки почви става много добър. Подходящ за по-късно засаждане при добро съхранение на семената картофи сорт Импала. Импалата е със слаба съхраняемост, което изисква бърза реализация.

 

ОТГЛЕЖДАНЕ: Понася засаждане веднага без предварителна подготовка, но за по – добри и сигурни резултати се  предпочита темпериране на семената. Редуцира добива, ако се засади в студена почва! Препоръчва се за фракция 35/55мм на семената, вътрередовото разстояние да бъде 32 – 33 см.

 

ТОРЕНЕ: Развива потенциала си успешно и при по ниски дози азот от стандарта.

 

СКЛАДИРАНЕ: Сортът е подходящ за директна консумация, но в същото време е удобен и за по – дълъг период на съхранение при 5 - 4°С.

 

УСТОЙЧИВОСТ:

"У"; "А"; "Х" - вирус висока
Листно завиване      средна
Нематода  устойчив /Ro 1, 4/
Рак             устойчив /Fysio 1/
Краста слабо устойчив
Фузариум  слабо възприемчив
Ервиния слабо възприемчив
Мана по храста средна
Мана по клубените много добра
Зенкор  много добра
« Назад към пълния списък
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria