САНТЕ, семена картофи
 

САНТЕ, семена картофи

Санте е средно ранен сорт картофи. Образува клубени с овална форма, плитки очи, жълта кожица и светло жълто месо. Клубените са доста едри по размер, а броят им в едно гнездо е голям. Столоните са дълги и е задължително по-добро загрибване, за да не се получи позеленяване на клубените. Развива растения със среден до нисък хабитус, зелени до светлозелени листа и бели цветове.

 

Сортът е с високо съдържание на сухо вещество. Той притежава отлични кухненски качества Предназначен за прясна консумация и за преработка, подходящ за пържени картофи.

 

Пригоден е за отглеждане върху всички почвени типове. При  Сантето е възможно по-ранно засаждане особено върху по-леки по механичен състав почви. Много подходящ за отглеждане във високите части на страната. Притежава много добра устойчивост на множество болести и може да се отглежда без употребата на препарати в условията на биологичното земеделие. Устойчив на черни петна от натъртване. Това е един от най-популярните сортове в България.

 

ОТГЛЕЖДАНЕ: Рътенето на посадъчния материал не е задължително. Ако е допуснато прорастване, то отстраняването на кълновете повече от веднъж, може да се отрази негативно на залагане броя на клубените. Препоръчва се засаждането да се извърши на 28 - 30 см вътрередово разстояние за материал с размери 35/55 мм.

 

ТОРЕНЕ: Не се изисква нищо по различно от стандарта.

 

СКЛАДИРАНЕ: Санте има среден период на покой  и е подходящ за съхранение максимум до 6 месеца при 4 - 5°С.

 

УСТОЙЧИВОСТ:

"Y"-вирус устойчив
Листно завиване  добра
Нематода устойчив /Ro 1, 4; Pa 2, 3/
Рак устойчив  /Fysio 1/
Краста добра
Фузариум доста добра
Ервиния слабо възприемчив
Мана по храста добра
Мана по клубените отлична
Зенкор добра

 

« Назад към пълния списък
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria