Асортиментът на картофените сортове е много широк. Различават се няколко основни типа сортове:
- За домашна консумация;
- За производство на пържени картофи;
- За производство на чипс;
- За производство на нишесте.
Сортовете картофи се различават по:
- Форма на клубена;
- Качество на клубена;
- Цвят на кората;
- Цвят на месото;
- Ранозрялност
- Ранно-зреещ сорт картофи /с вегетативен период около 55-60 дни след поникването/
- Късно-зреещ сорт картофи /с вегетативен период до 110-120 дни след поникването/
- Продуктивност;
- Съдържание на сухо вещество;
- Начин на покълване на семената;
- Устойчивост на болести като:
- Картофен листозавиващ вирус /PLRV/
- Картофен Y вирус /PVY/
- Картофен X вирус /PVX/
- Късна мана /Phytophthora infestans /по листата и клубените//
- Краста
Картофени цистообразуващи нематоди /PCN/