Въведение
Ако искаме да вникнем повече във финансовите резултати от една реколта, трябва да установим еднакъв метод за събиране и организиране на финансовите данни за всяка отглеждана култура. За да може да се сравнява представянето на културите не само в собственото стопанство, а и с това в другите стопанства, е необходимо да се приеме една и съща система навсякъде. Да се сравняват стойностите в собственото производство е лесно, но съпоставянето с показателите на съседни стопанства може да ни научи на много неща. В Холандия има специални учебни клубове, където производителите /картофопроизводители или други/ сравняват сметките си за дадена култура и данните си за добивите си от нея. Това е изключително полезен начин за обучение, тъй като например някои производители са по-добри в организацията на труда, докато други се справят по-добре в борбата с вредителите и болестите.
Бюджет на реколтата
Един бюджет на реколтата има два важни компонента;
- Брутни финансови показатели за дадена реколта /мероприятие/. Това е просто производствено време, цени и включва допълнителни продукти. Най-често се използва продукция за хектар, но в случай на градинарски култури, напр. домати под полиетилен или цветя, може да се приемат и данни за квадратен метър.
- Преки разходи за дадена култура /мероприятие/. Тези разходи могат да бъдат директно отнесени към дадена реколта. Те включват: химикали, използвани за контрол на плевели, вредители и болести, но също и пазарни разходи за материали за пакетиране и каси. Преките трудови разходи /договорни/ като тези за прибиране на реколтата и плевене също могат да бъдат включени тук /NB режийните разходи не се включват, тъй като не могат да бъдат пряко отнесени към реколтата, а разпределени арбитражно/.
Брутен остатък
Брутен остатък е разликата между продукцията от дадено мероприятие в пари минус преките /променливи/ разходи. Това не е показател за печалба, но показва приноса на реколтата спрямо режийните разходи и печалбата/загубата.
NB
- Брутният остатък /БО/ не е показател за печалбата, тъй като в него не са включени фиксирани разходи, като режийните.
- БО на реколтата /мероприятието/ може да варира от сезон до сезон, заради разликите в добива, цените и отчасти заради нивото на някои вложения.
- Преките разходи могат да варират от стопанство до стопанство, тъй като например накои стопанства използват повече ръчен труд, а други са по-механизирани. Също така някои използват собствен труд други наемен.
- БО дава възможност да се сравнява техническата и финансовата ефикасност.
- БО е много полезен при планиране на стопанството. Важно е, обаче, да се сравняват стопанства от един и същ мащаб. По-големия мащаб може да повлияе на ефективността на стопанството.
- Разходите трябва да се съотнасят към съответните култури. Разпределянето на някои разходи може да доведе до проблеми.
- Отрицателен БО не винаги е причина да не се отглежда дадена култура. Например отглеждането на соя може да допринесе за подобряване на показателите при производството на царевица през последващ сезон. Друга причина може да е целесъобразност от поддържане на дадена работна сила т.е. стратегически причини.
Добре е да се записват цените на продукцията през различните години, в случай че няма достъпни надеждни статистически данни. Развиването на задълбоченото познаване на цените би спомогнало бъдещото управление на стопанството. Колебанията в цените могат да повлияят върху решението за времето на продажба на дадена продукция – тя да бъде или съхранена за късна продажба или да се реализира по-ранно.
Не винаги е най-добре да имаме висока продукция, тъй като при нарастване на разходите брутния остатък намалява /намаляващи доходи/.