Демонстрационно поле в с.Долна Оряховица
 

Демонстрационно поле в с.Долна Оряховица

Традиционно всяка година в България на най-малко 3 – 4 характерни със своите климатични особености района се изпитват нови сортове картофи на Агрико. С това се цели да се подберат нови сортове, доказали се в продължение на минимум 3 години, като стабилни и подходящи за условията на България, които да се включат в каталога на  Агрико България.

   На 11.07.2017 г. в Долна Оряховица се проведе открит ден на едно от опитните полета с картофи, което беше отгледано от сем. Минкови

(фермери и дългогодишни клиенти на Агрико България). Демонстрирани бяха 14 сорта от ранна до късна група по ранозрялост.

В ранната група освен познатите Ривиера, Агата и Артемис се представиха новите сортове картофи Раноми и Спектра. И двете нови предложения се характеризират с изключително високи добиви, вкусови качества и атрактивен външен вид на клубените.

В средно ранната група наред с Арнова, Алмера и абсолютният хит Аризона бяха представени Воларе и Вог, които не отстъпиха по добиви. И за двата соръта е характерно, че са устойчив на високи температури и засушаване.  Показани бяха и  3 нови сорта с червена кожица: Еволюшън, Есме, Алует – средно ранни, с отлични вкусови качества и добив. Заложен беше и късният  сорт Маниту, който в последните 3 години се налага като еталон по добив сред червените сортове. Особено впечатление направи сорт Алует, който е много устойчив на клубенова и листна мана, което го прави подходящ за био производство. Въпреки незапомнено тежката в метеорологично отношение година, този опит в Долна Оряховица доказа,че при добри грижи и качествен посевен материал от добри  сортове картофи все пак може да се получат отлични резултати.

    Специалистите на Агрико България напомнят, че когато се работи с повече от един сорт и се спазват агротехническите срокове при отглеждането на културите, се свеждат лошите изненади до минимум. 

« Назад
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria