Първична основна обработка (оран на почвата) за засаждане на семената
 

Първична основна обработка (оран на почвата) за засаждане на семената

Първичната оран е основата за засаждане на следващата реколта. След прибиране на предишната реколта трябва да се заравнят следите, оставени от гумите на тракторите и/или да се разбият едрите маси сбита почва. Повърхността трябва да се почисти от растителните остатъци, плевелите и самосевки. Дълбочината, на която се извършва обработката /0.2-0.3 м/ прави първичната оран изключително трудоемка.

Традиционното ухо на плуга се предпочита за първичната оран при картофопроизводството. Основно предимство е способността му да преобръща почвата изцяло, заравяйки отпадъците, плевелите и растителните остатъци.

 

За постигане на оптимален ефект от оранта, важен фактор е формата на плужното ухо да е съобразена с типа на почвата, наравно с правилното монтиране на самия плуг. Многофункционалното ухо, което е цилиндрично, в близост до скачването и по-усукано в края, е подходящо за множество условия и се обслужва със сравнително висока скорост – до 7 км/ч.

 

За постигане на изравнено наторяване, както и за отстраняване на отпадъците и растителните остатъци, се използва скимер /плуг с малко тяло/, който обичайно се поставя зад дисковия нож.

 

След многогодишно извършване на оран на една и съща дълбочина под орния слой се създава “пета”. Това е почвеният слой, разположен на или непосредствено под дълбочината на браздите, който става твърд и труден за проникване. Това съответно пречи на правилното напояване и намалява дълбочината на растеж на корените. Този слой може да бъде разбит с продълбочител /един или няколко много здрави ножове, прикачени на общо рамо/, а също и чрез добавяне на дълбочинни ножове зад тялото на плуга. 

« Назад
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria