Подготовка на площта за засаждане на посадъчния материал
 

Подготовка на площта за засаждане на посадъчния материал

Кълновете на клубените се нуждаят от влага за растежа си. Ето защо семената трябва да се засаждат в сравнително влажна почва. Площта трябва има фина структура, така че да не просъхва прекалено бързо. Необходимо е да няма едри буци, тъй като почвата бързо просъхва, а буците създават проблеми при всички обработки и механизираното прибиране на реколтата.

 

Добрата посадъчна площ трябва да има фин повърхностен слой до около 8-10 см дълбочина. Почвата под лехата не трябва да съдържа сплъстени слоеве, което би се оказало пречка за растежа на корените.

 

Растежа на картофените корени е слаб и лесно се ограничава при наличие на прекалено сбити слоеве почва. А дълбоката коренова система е изключително важна за снабдяването с вода на растението.

 

Когато семената се засаждат в суха земя с едри буци, изникването на растенията е забавено и неравномерно. Броят на образувалите се стъбла на едно растение също намалява в сравнение с клубените засадени във влажни почви.

Подготовката на площта за засаждане при тежките почви е доста по-сложна отколкото при леките.

 

При тежки почви е изключително важно да се отложи подготовката на посадъчна площ до достатъчното просъхване на почвата, за да се предотврати разрушаването на структурата й, както и образуването на буци. От друга страна, не трябва да се изчаква прекалено изсушаване, тъй като в такъв случай се затруднява проникването на работните органи. При такива условия поливане може да е необходимо по изключение преди подготовката на посадъчната площ. При всяка почвена обработка се губи известно количество влага, така че броят обработките трябва да е сведен до един минимум. За да се избегне засушаване на посадъчната площ, обработките трябва да се извършват непосредствено преди засаждане на клубените.

« Назад
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria