С холандската система за складиране на Tolsma зеленчуците остават свежи половин година
 

С холандската система за складиране на Tolsma зеленчуците остават свежи половин година

Ако попитате производителите на плодове и зеленчуци кои от европейските фермери се справя най-добре със съхранението на готовата продукция, няма две мнения, че това са холандците. Всеки, посетил тази държава, е поразен от изобретателността, с която тамошните фермери развиват интензивно земеделие при суровия климат и уникалната система за обезводняване на почвата. Половината от територията на Нидерландия (Холандия) е разположена на метър под морското равнище, което прави труднодостъпна всяка дейност, свързана с обработка на почвата. Това обаче не сломява северната нация, която поколения наред води битка с водата, прокарвайки отводнителни съоръжения  и превръщайки терените в плодородни полета.

В началото на миналия век инженерната мисъл ражда уникален за времето си проект с преграждането на Северно море с 30-километрова дига и превръщането на 480 хиляди декара площ от морското дъно в обработваема земя (т.нар. полдери). Тези зони са на 6 метра под морското равнище, но перфектно изградените хидроложки системи не позволяват на водата да превземe почвата.    

Така в продължение на десетилетия върху извоюваната от морето земя изникват 1 800 земеделски стопанства, където днес се отглеждат картофи, моркови и всякакъв друг вид грудков зеленчук, реализиран не само в страната, но и в почти цяла Европа.

Покрай земеделските стопанства в региона се създават и модерни индустриални компании, които обслужват фермерите при доставката на суровини или при съхранението на продукцията, въвеждайки нови технологии. Неслучайно днес Центърът на картофeния бизнес със столица Еммелорд е сред силно развитите индустриални райони на страната, като иновациите съпътстват почти всеки етап от пътя на зеленчука от полето до трапезата.

Сред тези индустриални компании е и производителят на складови съоръжения Tolsma Grisnich, създадена като семейна фирма през 1952 година.

При старата система на складиране, извършвана през втората половина на миналия век, фермерите са губели близо 30-40 на сто от реколтата си. В продължение на години експертите са извършвали подобрения в складирането, довели  до днешното дълготрайно запазване на качеството на продукта.

Благодарение на новите технологии компанията предлага модерни инсталации за складиране на картофи, моркови, лук и друг вид зеленчук, които го запазват свеж в продължение на половин година, поясни търговският директор на Tolsma.

От 60 години компанията е лидер в производството на модерни складове, като голяма част от постиженията се дължат на развойната дейност на отдела, в който ряаботят 12 специалисти.

Компанията разполага с две фабрики за производство на складовите помещения.

Освен съоръжения за измиване и подсушаване на продукцията компанията произвежда хладилници, бокс палети и вентилационни тунели, като предлагат различни начини на съхранение, според изискванията на клиента.

Складове на холандската компания притежават фермери от Германия, Франция, Китай, Индия, Полша, Русия, Украйна, Казахстан, Сащ и др. Общо компанията изнася съоръжения в повече от 80 държави по цял свят.

От няколко години  българската фирма „Бонеро” работи активно с Tolsma, предлагайки на родните фермери модерните системи за складиране.

Уникалното в технологията на съхранението е да се поддържа такава температура и влажност, която да не позволява на съхраняваната продукция да мухлясва или да променя химическия си състав.

Известно е, че 85% от съдържанието на картофа е вода, затова е важно около него да се поддържа 95% относителна влажност, така че това водно съдържание да се запази, обясни експерта.

Всичко това се следи дистанционно к компютър, така че фермерът във всеки момент знае дали в даден склад има проблем със съхранението, за да го отстрани навреме. С датчици се отчита температурата, така че при гниене зеленчукът да се извади навреме от складовете.

Холандците предлагат и иновативни методи с газ против покълването на зеленчуците, които са изключително успешни при съхранението на моркови например.

При складирането на лук пък се предлагат два метода – в бокс палети или в насипно състояние. Предимството на първото съхранение е, че лукът може да се селектира и при заявка на определени количества от исканото от клиента качество фермерите  да осигурят необходимите партиди .

Прилагат се и системи за продухване на лука с въздушни възглавници.

За всеки отделен клиент компанията е в състояние да направи съответния проект, което влиза в цената на поръчката.

« Назад
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria