Сортиране и пакетиране на картофите
 

Сортиране и пакетиране на картофите

Картофите за посев /но и картофите за консумация/ често се сортират по размер преди или след складиране. Обикновено за семена се използват само клубени с размер 28-55 мм или 35-55 мм. Клубените с размери над 55 мм се продават като картофи за консумация.

 

Често срещани фракции /в мм среден диаметър/:

Семена                                   - 28 / 35

                                              - 35 / 45

                                              - 45 / 55

Картофи за консумация > 40

За пържени картофи /помфри/ > 50

За чипс - 35 / 50

Картофи за нишесте - всякакъв размер

 

Сортирането по размер може да се извърши ръчно и машинно. Съществуват много механични сортиращи системи. Често използвана система е  шокова сортировачка с квадратно гнездово сито.

 

Успоредно със сортирането на картофите по размер, те често се и сортират по качество. Това означава отстраняване на болните или увредени картофи, буците, камъните и др.

 

Най-подходящото време за сортирането на картофите е след периода на съхранение /преди екпедицията им/. Тогава клубените имат твърда кора и сортиращата машина по-трудно би ги увредила. Все пак, когато картофите се съхраняват в скъпоструващи /хладилни/ складови помещения или когато е необходимо да се съхраняват само даден размер клубени, то сортирането трябва да се извърши преди складирането.

 

Ако реколтата е недозряла при прибирането и клубените имат тънка кожица, механичното сортиране може да им нанесе големи повреди. В такъв случай е необходимо да се изчака "стабилизиращ" за кората период, в който картофите се оставят на малки купчини в полето за за кратко време. След това те могат да бъдат сортирани, окачествявани и складирани за съхранение.

 

Окачествяване на ролкова маса

 

 Машина за автоматизирано отмерване и пакетиране Машина за отмерване и пакетиране 

 

Многооперационно устройство за сортиране 

« Назад
Карта на сайта Условия за ползване Свържете се с нас
©2013 Agrico Bulgaria